Tekoälyn hallintamalli - 4 vinkkiä kohti turvallista ja lainmukaista tekoälyn hallintaa organisaatiossanne

Tekoälyratkaisut yleistyvät nopeasti niin yrityksissä kuin julkishallinnossakin. Tekoäly ei kuitenkaan ole vain uusi teknologia – se muuttaa koko organisaation toimintaa, päätöksentekoa ja työskentelykulttuuria. Siksi on välttämätöntä varmistaa, että tekoälyä hyödynnetään suunnitelmallisesti, vastuullisesti ja läpinäkyvästi. Lue tästä kirjoituksesta konkreettiset vinkit tekoälyn hallintamallin jalkauttamiseen.

6/11/20252 min read

a laptop computer sitting on top of a wooden table
a laptop computer sitting on top of a wooden table
Miksi tekoälyn hallintamalli on ajankohtainen juuri nyt?

EU:n uusi tekoälyasetus (AI Act) on astunut jo osittain voimaan. Uusi sääntely korostaa hallitun, dokumentoidun ja vastuullisen tekoälyn kehittämisen ja käyttöönoton merkitystä. Tekoälyä hyödyntäviltä organisaatioilta vaaditaan entistä tiukempaa riskienhallintaa, roolien ja vastuiden määrittelyä sekä tekoälyjärjestelmien lainmukaisuuden osoittamista.


Kysymys kuuluukin: löytyykö teidän organisaatiostanne jo valmis tekoälyn hallintamalli?

Tekoälyn hallintamalli ei ole pelkkä ohje- tai prosessikuvaus, vaan jatkuva kehityspolku. Se auttaa organisaatiota arvioimaan, ohjaamaan ja dokumentoimaan tekoälyn käyttöä niin, että sekä koko henkilöstö että asiakkaat voivat luottaa uusiin ratkaisuihin ja niiden lainmukaisuuteen.

Tekoälyn hallintamalli on organisaation arjen tuki – ei vain viranomaisvaatimus

Moni liittää hallintamallit lähinnä regulaation täyttämiseen, mutta oikein toteutettuna tekoälyn hallintamalli tukee koko organisaation toimintaa ja kulttuuria. Kun tekoälyn hyödyntäminen pohjautuu yhteisiin pelisääntöihin ja ennakoivaan riskienhallintaan, vältetään turhat riskit ja rakennetaan vahvaa luottamusta henkilöstön, asiakkaiden ja muiden sidosryhmien keskuudessa.

Lex Futuran tekoälyn hallintamallin ydin – konkreettiset vaiheet

Monilla organisaatioilla on vaikeuksia hahmottaa, mistä aloittaa tai mitä tehdä, kun henkilöstö jo käyttää päivittäisessä työssään erilaisia tekoälytyökaluja. Monessa organisaatiossa pohditaankin, miten hallita tekoälyn käyttöä ja miten huolehtia henkilöstön ohjeistamisesta, jotta tekoälyn käyttö olisi mahdollisimman turvallista ja lainmukaista. Yrityksen luottamuksellisia tietoja tai asiakkaiden henkilötietoja ei haluta vuotaa ilmaisille tekoälymalleille koulutusdataksi.

Tekoälyn hallintamallin voi rakentaa jokainen organisaatio itse tai ottaa avuksi asiantuntijan. Asiantuntijan avulla säästätte aikaa, kun työ on ulkoistettu. Hallintamalli vie organisaationne aikaa vain koulutusten ja työpajojen muodossa.

Lex Futura on kehittänyt neljän kohdan hallintamallin, jonka avulla organisaationne voi varmistaa tekoälyn vastuullisen ja lainmukaisen hyödyntämisen:

  1. Koulutus tekoälyn juridisista reunaehdoista
    Koko henkilöstö saa selkeän ja käytännönläheisen koulutuksen tekoälyn käytön mahdollisuuksista ja rajoista. Näin varmistatte myös henkilöstönne tekoälylukutaidon.

  2. Työpaja ja osallistaminen
    Yhteisessä työpajassa tunnistetaan organisaation tekoälyn käyttökohteet, tarpeet ja mahdolliset riskit. Osallistaminen mahdollistaa henkilöstön sitouttamisen ja varmistaa, että tekoälyratkaisut tukevat organisaation tavoitteita.

  3. Räätälöity tekoälyohjeistus ja -politiikka
    Juristin laatima ohjeistus tuo selkeyttä ja johdonmukaisuutta arjen päätöksentekoon. Tekoälypolitiikka laaditaan yhteisen työpajan pohjalta. Tekoälyohjeistuksen avulla jokainen tietää, miten tekoälyä käytetään vastuullisesti ja lainmukaisesti.

  4. Tarkistuslista itsenäiseen arviointiin
    Saatte konkreettisen työkalun, jonka avulla voitte arvioida tekoälyjärjestelmän riskiluokan ja varmistaa, että sekä AI Actin että tietosuojalainsäädännön vaatimukset täyttyvät myös tulevaisuudessa.

Mitä hyötyä hallintamalli tuo?
  • Hallitsette juridiset ja eettiset riskit ennakoivasti – vältätte turhat riskit ja mainehaitat.

  • Vahvistatte luottamusta asiakkaiden, henkilöstön ja sidosryhmien suuntaan.

  • Tehostatte toimintaa – selkeät toimintamallit säästävät aikaa ja resursseja.

  • Rakennatte kestävän perustan vastuulliselle ja vaikuttavalle tekoälyn hyödyntämiselle.

Tekoälyn hallintamalli ei ole ylimääräinen velvoite – se on kilpailuedun ja luottamuksen mahdollistaja.

Haluatteko rakentaa organisaatiollenne kestävän pohjan tekoälyn hyödyntämiselle?

Jos teillä ei ole vielä hallintamallia tai pohditte, miten lähteä liikkeelle, varaa aika maksuttomaan alkukeskusteluun. Lex Futura auttaa organisaatiotanne tunnistamaan oikeat askelmerkit ja rakentamaan juuri teidän tarpeisiinne sopivan mallin. Lex Futuran valmiin tekoälyn hallintamallin paketin saatte avaimet käteen -periaatteella organisaationne tarpeisiin räätälöitynä.

Lisätietoja ja hinnat välilehdeltä "Valmiit palvelupaketit".